maanantai 31. maaliskuuta 2014

Blinittää

Kokkailua koekeittiössä.. Blinit!

Lentävät Georgialaiset baletti innoitti kokkaamaan blinejä ensimmäistä kertaa tälle vuodelle. Blini tietous on karttunut hieman tutustuttuani aiheeseen ja kuulin, että oikeasti blinit ovat suomalaisten lettujen kaltaisia lettuja/crepejä ennemmin kuin niitä blineiksi totutusti sanottuja paksumpia pieniä, jotka ovat ilmeisesti nimeltään Oladi. Jokatapauksessa blinireseptejä on hillitön määrä ja laidasta laitaan. Osa pitää tehdä edellisenä päivänä, osan voi tehdä ennen paistamista, osaan käytetään tattarijauhoja, toisiin hiivaa jne. En löytänyt mieleistäni ja tuloksena lopulta kehittelin niiden satojen olemassa olevien blini reseptien joukkoon ihan ikiomani ja testasin sen huolella. Ja voi jestas, onnistuin, ja syöjien tyytyväisyydestä päätellen vieläpä mainiosti. 

Maku siis perustuu siihen, että blinitaikinassa, oli lettu sitten lättänä tai oladi, pitäisi olla hapanta makua jonka voi tuoda hiivaisuus tai hapanmaitotuote tms.
Ja luin myös, että Venäjällä nykyjään harvemmin tykättäs käyttää tattarijauhoja tai  muitakaan, vaan ihan vehnästä kansa blininsä tekee. Näitä mukaellen syntyivät Soulfoodes blinit!

Taikina on tarkoitettu paistettavaksi pienehköllä normi paistinpannulla (22-24cm)¨
Tuloksena litteitä enemmän lettumaisia blinejä, mutta vivahdus oladin suuntaan , sillä nämä ovat kuohkeita myös! (Tekee mieli tehdä näitä makeina versioina joskus myös, suolaa silloin vai pikku ripaus ja vähän sokeria taikinaan.)





Blinit

 8dl punaista maitoa
1/3 paketti tuore hiivaa (n. 17g)
1 prk kermaviiliä
3 munaa - keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina
1,5tl (hyppysellinen) sormisuolaa
vehnäjauhoja 
voita paistamiseen

aloita n. 1,5h ennen blinien paistoa.
Lämmitä maito kädenämpöiseksi, murenna joukkoon hiiva. Vispilällä sekoitellen varmista hiivan liukeneminen ja lisää sitten suola, keltuaiset ja kermaviili. Ala lisätä jauhoja pikkuhiljaa. Haet  sellaista paksuhkon sosekeiton ja viilin välimuotoa paksuudessa.. Jätä pöydälle liinan alle tunniksi. Sekoittele ja lisää vaahdotetut valkuaiset. (vaahdotus juuri ja juuri kovaksi vaahdoksi joka ei putoa kulhosta kun sen kääntää ylös alaisin.)
Paista blinit runsaassa määrässä voita (taikinan määrä pannulle on 1,5-2x suomalaiseen peruslettuun verraten), anna paistua kunnolla ennen kääntämisyritystä, siten että näet kun nestemäisyys alkaa kadota ja lettu kypsyä keskeltäkin (kts. kuva alla) ja käännä lettu vasta sitten. Anna paistua 10 sec ja lisää alle pikku nokare voita ja ravista pannua. Paista kullan ruskeille "raidoille".



Taikina säilyy myös seuraavaan päivään ja on edelleen hyvin ihanan kuohkeaa. Kokeilin tämänkin ;)

Blinit syödään mitä erillaisimpien täytteiden kanssa, netti ja google auttavat siinä, mutta joitain täytteitä mainitakseni listaan seuraavat:

- Suolakurkkuja kuutioituna. Valuta päälle hunajaa ja nauti smetanan kera. Makumatka Venäjälle!
- Muhennettua keitettyä perunaa, anjovista, ruohosipulia, tilliä, punasipuli silppua sekaisin ja nautitaan minkäs muun kuin smetanan kera!
- Kylmäsavulohta, muikunmätiä, punasipulisilppua, avocado viipaleita ja kyllä, smetanaa!
- Lapsille uppoaa ainakin meillä hyvin yllä mainittu lohi ja sen kanssa muussattua perunaa ja voita!

Loppuun vielä kuva siitä koekeittiöstäni ;) niin ja harmittelen tätä osin valkoista taustaa muuten tekstissäni, se johtuu kopioinnista, olen siis copy pastennut omaa tekstiäni tähän enkä tälläkään kertaa onnistu muokkaamaan siten, että koko tekstin tausta olisi normaali eli vaalean sininen.. Plääh. No se on sen verran FWP joten antaa olla :D


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti