maanantai 20. tammikuuta 2014

Pikku rinsessan syntymäpäiväkakku

Minä leivon kaksi kertaa vuodessa, pojan synttäreille ja neidin synttäreille. No, leivon vähän useammin, mutta joskus tuo piti paikkansa varsin hyvin. Joka kerta on noille synttäreille on sitten pakko leipoa jotain uutta, aina uudet reseptit kokeiluun tai omia ideoimaan, joten vuosien varrella on tullut opeteltua erilaisia tekniikoitakin leipomiseen.

Nyt oli sitten rinsessamme 6 vuotis synttärit kyseessä ja tässäpä reseptilähteitä kakkuun :)



Vadelmakermakakku 

Sisällä vaahtokarkki-vadelmamousse, vadelmapyree ja kinuskikastike, päällä kuohukermaa ja sokeriperhosia 

Kakkupohjan tein Kinuskikissan sokerikakkupohjan ohjeella, se löytyy täältä täältä Kinuskikissan sivuilta. Tuota ohjetta kirjaimellisesti noudattamalla ei ole kakkupohjat lässähtäneet :) Varsinkin munien ja sokerin vatkaamisen kanssa saa olla tarkkana, että on oikeasti tarpeeksi hyvä vaahto, se kuvio kyllä jää siihen taikinan pintaan ;) Käytin itse 7 munaa ohjeessa, mulla on iiiiiiiso kakkuvuoka!

Täytteeksi etsin jotan uutta ja erilaista. Vadelmia teki mieli ja siit lähdettiin. Löysin nettiä selailemalla sitten lopulta kivan vadelmataytteen joka hyydytetään vaahtokarkeilla!! Kuulosti niin hyvältä, että tuumasta toimeen ;) Täältä löytyy täytteen resepti. Tein vadelmapyreen keittelemällä 1kg pakaste vadelmia ja paseeraamalla sienenet pois siivilän läpi painellen. Valmiista satsista jäi vielä täytteestä yli n. 1,5dl pyrettä johon lisäsin 0,5dl appelsiini mehua ja pari ruokalusikkaa sokeria. Siitä sain aikaan kakulle kostukkeen. Kannattaa muuten täytteeseen laittaa sokeria reseptejä enemmän, ja maistella niitä täytteitä. Tein omastani vähän kirpsakkaa kun sellaisesta tykkään äkkimakean sijasta. Halusin yhdistää kirpeämmät maut kerman, pohjan ja kinuskin makeuteen :)

Kinuskikastiketta voi tehdä itse helposti sekoittelemalla sokeria/fariinisokeria 1 osa ja kuohukermaa 2 osaa suhteella, eli siis vaikk 1dl sokeria ja 2dl kermaa. Hiljalleen kattilassa hämmennellen kunnes sakenee kinuskiksi. Pois liedeltä ja joukkoon nokare voita. Sekoita ja valmista on! Kakkuun käy kyllä valmiskin kinuskikastike :)

Päälle kakkuun tuli ihan tomusokerilla makeutettua kuohukermaa :) Leveällä tyllalla saa pursotettua noita "ruusu"kuvioita. Aloittaa spiraalin keskeltä ja mahdolliset aukot täyttää sitten pursotus"tähdillä eli nokareen pursottamalla. Kerman pitää olla aika tiukkaa vaahtoa, voiksi menoa saa varoa :D

Koristeet on tehty sokerimassasta muutama päivä aiemmin, niiden kun pitää saada kuivua rauhassa muotoonsa. Kauli massa, tee halutut kuviot. Perhoset sai kuivumaan tuohon asentoon asettelemalla ne haitariksi taitetun paperin päälle!! Niihin on sivelty myös myrkytöntä glitteriä vähän kostutetulla pensselillä :)

Kakku on kasattu vuokaan jossa sen paistoin kun irtopohja vuoka oli liian pieni.. Laitoin reunoille reippasti yli tulevat leivinpaperit jotta kakku ei jäisi kiinni kun seuraavana päivänä kumosin sitä.
Väleihin laitoin ensin pyrettä jota imeytin rauhassa, sitten kinuskia ohuehko kerros, ja lopulta vaahtokarkkivadelmamassaa. Käytännössä niistä massa kerroksista tuli yhtä paksuja kuin pohja, kivan näköistä :)
Annoin hyytyä seuraavaan päivään, otin kakkupohjan kokoisen lautasen joka laitoin kakun päälle ja käänsin vuoan ympäri, siten sain vuoan pois päältä ja kakun laiettua tarkoilulautaselle. Sivelin päälle ohuelti kuohukermaa, jotta alla olisi vähän edes valkea pohja johon alkaa pursotusten teon, ne myös jäävät paremmin kiinni jos on pohjalla kermaa ohut kerros!! 

Tässä vielä kakusta kuva sisältä.. seuraavana päivänä otettu joten ei enää nuo päällisen perhoset ihan priimana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti