Yksi lempi raaka-aineeni ruoanlaitossa on sinisimpukka. Jotain kertonee sekin, että lyhyen bloggaaja urani aikana en kirjoita ensimmäistä kertaa näistä kavereista.
Ihan ehdoton suosikkini on ruokalaji, joka tunnetaan ympäri maailman nimella Moules marinieres eli suomeksi jotakuinkin sinisimpukoita merimiehenvaimon tapaan. Yksi muistorikkaimmista hetkistä on ollut tälläisen aterian syöminen Ranskassa, Lyonissa, jossa simpukat kannettiin pöytään suuressa kattilassa jalustan päällä! Tätä on tullut syötyä useamman kerran niin ulkomailla kuin suomessakin, vaan silti, parasta on tehdä nämä itse. Saat viilata reseptin juuri oman mielesi mukaan täydelliseksi. Niin palkitsevaa!
Googlettamalla reseptejä on löydettävissä lukemattomia määriä kielellä kuin kielellä. Tämä resepti on omani. Olen kokannut simpukoita tähän tapaan, aina reseptiä vähän kehittäen, niin monta kertaa, että laskuissa on ollut mahdoton pysyä. Tietyt jutut ovat muodostuneet oman reseptini ns. pakko olla - osasiksi. Ja liemen merkitystä en voi korostaa, joskus jään miettimään, kumpi olikaan parempaa, ne simpukat vai se liemi. Kokkaa yhdessä, ystävän tai puolison kanssa. Tämä jos mikä on ateria joka valmistetaan hengaillen keittiössä, hyvää valkoviiniä siemaillen.
![]() |
Moules marinieres |
Sinisimpukoita merimiehenvaimon tapaan eli taivas lautasella
(kahdelle runsaana illallisena/ neljälle alkuruokana)
1 kg sinisimpukoita. Tuoreet ovat parhaita.
Tuoreita yrttejä: puntti persiljaa, 1/2 punttia basilikaa ja 1/2 punttia timjamia
1 tl kuivattua tilliä
1/2 tl kuivattua rosmariinia
1 laakerinlehti
1-2 tl eli pari hyppysellistä valkosipulilla ja rosmariinilla maustettua sormisuolaa
4-5 dl kalalientä (käytin fondia liemen valmistukseen)
3 dl valkoviiniä (Vina Esmeralda)
1 dl kuohukermaa
rouhaisu mustapippuria
6 isoa valkosipulin kynttä
2 salottisipulia (ihan pieniä 3)
4 rkl voita
3 rkl oliiviöljyä
Sinisimpukat ostin oman kylän citymarketin kalatiskistä, heillä on kiitettävän hyvä tarjonta ylipäätäänkin. Stockka on näiden hankkimiseen silti lempi kauppani, sillä siellä kalamestari myös käy simpukat läpi yksitellen ja mukaan saa ainoastaan siinä vaiheessa eläviä otuksia. He pakkaavat simpukat pahvilaatikkoon jossa on reikiä. Eläviä otuksia siis nämä. Cittarissa sain simpukka verkkopussini jäähileiden päällä pussissa. Muista pitää pussi auki koko ajan.
Kotona simpukat nopsasti kylmään odottamaan iltaa ja edelleenkin pussi auki! Ruoanlaiton alkaessa pese simpukat juoksevassa kylmässä vedessä, putsaa parrat pois tai ainakin kaikki suoranainen irtoava lika. Kerää erilleen kiinni olevat simpukat. Avonaisia simpukoita kopauta kevyesti ja katso lähteekö simpukka sulkeutumaan. Kaikki simpukat jotka jäävät auki, liikahtamattakaan, pitää hävittää. Joskus hävikki on suurempi, joskus pienempi. Kiinniolevista ja kopautuksen jälkeen liikkuneista simpukoista laitetaan ruoka. Mikäli lautaselle päätyy simpukka joka ei ole auennut kokkaamisen aikana, se pitää heittää pois. Näitä tulee vastaan välillä.
Valitse iso kattila, itse käytän risottokattilaani, siinä on laajin pohjan pinta-ala. Kansi täytyy olla.
Silppua salottisipulit ja valkosipulit hienoksi silpuksi. Kuumenna kattilassa voi ja oliiviöljy miedolla lämmöllä. Lisää sipulisilput ja kuullottele kaikessa rauhassa.
(Tässä kohden kokkauskaveri voi pestä simpukoita kun toinen pilkkoo sipulit ja kuullottelee niitä. Yksin tehdessä puhdista simpukat avonaiseen kulhoon tms ja laita ne jääkaappiin odottamaan kattilaan pääsyä)
Hienonna yrteistä pieni kourallinen timjaminlehtiä, puolet persiljasta ja basilika. Veitsellä suht rouheaksi, osin hienoksi silpuksi. Jätä odottamaan. Hienonna karkeammaksi toinen puoli persiljasta, jätä erilleen.
Lisää sipuleiden joukkoon kuivatut yrtit ja yrttisuola, eli laakerinlehti, rosmariini ja sormisuola. Rouhaise mustapippuria myllystä. Kuullottele. Lisää sitten vielä viitisen vartta tuoretta timjamia. Jatka kuullottelua. Lisää puolet valkoviinistä ja sekoittele. Lisää sitten kalaliemi ja loput valkoviinistä. Anna kiehua kovemmin muutama minuutti.
Lisää kiehuvaan liemeen simpukat. Laita kansi päälle ja anna kiehua 1 minuutti. Ravista kattilaa. Avaa kantta ja heitä sekaan silputut yrtit, sekoita nopeasti. Kansi päälle ja anna kiehua toinen minuutti. Ravista kattilaa kunnolla. Avaa kansi ja kaada sekaan kuohukerma. Ravista kattilaa kansi kiinni. Sekoita varovasti. Sammuta levy ja vedä kattila sivuun. (simpukoiden keittoaika on 3-4minuuttia).
Annostele simpukat lautasille. Kaada päälle kattilasta liemi ja sipulisilput. Ihan kaikki, olisi synti heittää mitään hukkaan. Liemi ja yrttinen sipulisilppu on pala taivasta!
Ripottele persilja silppua annosten päälle, leikkaa muutama siivu sitruunaa annoksen kylkeen.
Tarjoile patongin ja hyvän valkoviinin, esim. sen reseptissä mainitun Vina Esmeraldan kanssa. (Viinissä on aavistus makeutta joka sopii tähän ateriaan täydellisesti.)
![]() |
Nautiskele viimeiseen pisaraan saakka! |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti