Sienirisottoa, paistettuja tummia herkkusieniä ja ilmakuivattua kinkkua
Risoton valmistamiseen pitäisi kai paneutua bloggamisessa tarkemminkin, mutta katsotaan mitä saan nyt irti, saa kyllä kysyä jos jokin jää epähuomiossa selvittämättä. Risoton valmistus kun on nykyään itselle jo lähes samaa kuin hengittäminen, tapahtuu lähes itsestään. Myös tarkkojen mittojen kirjoittaminen oli hieman saasteellista koska en nykyään enää mittaa risottoa tehdessä kuin lähinnä lorauksilla, kourallisilla, hyppysellisillä jne epämääräisillä mitoilla sillä minusta risoton valmistus on tunnepitoinen tapahtuma, se syntyy sydämestä ja tunteesta. Niin, sitä sielun ruokaa taas.
Muutamia tärkeitä huomioita reseptistä. Risottoriisin pitää olla oikeaa risottoriisiä. Itse tykkään kyllä esimerkiksi Pirkan risottoriisistä, se on osottautunut oikein kelvolliseksi verrattuani useita eri merkkejä ja paria lajiketta risottoriisejä. Risottoa ei myöskään saa jättää yksin. Sitä hämmennetään melkein koko ajan, ja sillä on ihan tarkoitus - sekoittaminen irrottaa riisistä tärkkelystä ja saa aikaan risoton sakeutumisen, kermaisuuden ja oikeanlaisen rakenteen. Rakenteesta puheenollen on vielä yksi tärkeä seikka. Riisin jyväsiin pitää jäädä oikeaoppisessa risotossa purutuntumaa. Valmis risotto on siis valuvaa, mutta sakean puuromaista. Jyvästä puraistessa siinä on tuntumaan jäljellä, se ei saa olla täysin pehmeä.
Hyvän ja erinomaisen risoton erottamiseksi on vielä olemassa nyansseja raaka-aineissa. Hyvä valkoviini, hyvä itse raastettu parmesaani ja hyvä risottoriisi ovat ehkä tärkeimmät. Sipulilajikekin merkitsee, samoin käytettävän liemen maku. Tuoreet raaka-aineet tottakai ovat arvossaan kun lähdetään päättämään mitä risottoa tehdään. Tässä risotossa olen mukaellut reseptiä nimenomaan tälle risotolle sopivaksi joten perusrisoton ohje tämä ei aivan ole. Jospa sellaisenkin saisin joskus aikaiseksi.
No, siihen reseptiin. Tämä annos on kahdelle (pääruokana)
n. 1l kana/lihalientä (kanaliemi on perus risoton perusta)
1dl valkoviiniä
n. 2 reilua kourallista risottoriisiä
1 salottisipuli
3 valkosipulin kynttä
3rkl voita
2rkl oliiviöljyä
rouhaisu mustapippuria myllystä
n. 70-100g parmesaania, itse raastettua
8 tummaa herkkusientä
4 siivua ilmakuivattua kinkkua
tuoretta persiljan lehteä silputtuna (en itse pidä varsien suutuntumasta)
Esivalmistelut: Keitä liemi. Raasta parmesaani. Pilko sipulit omiin kasoihinsa. Pilko 3 sientä pieneksi silpuksi. Viipaloi 5 sientä ronskeiksi viipaleiksi. Hienonna persilja rouheaksi silpuksi.
Kuumenna keskilämmöllä öljy ja 2rkl voita kattilassa. Lisää ensin pieneksi pilkottu salottisipuli. Kuullottele muutama minuutti, älä anna ruskistua, kevennä lämpöä tarvittaessa. Lisää kasariin valkosipuli silppu, taaskin veitsellä hienonnettu, ei puristettu. Jatka kuullottamista. Lisää risottoriisi ja kolme silputtua tummaa herkkusientä - kuullota kunnes riisi on läpikuultavaa. Älä anna minkään aineosasen ruskistua, vaan pienennä lämpöä tai jopa lisää vähän öljyä jos tuntuu ottavan kiinni. Tärkeä on koko ajan sekoittaa.
Kun risottoriisi on läpikuultavaa, lisää joukkoon valkoviini nopeasti hämmentäen, se haituu sihisten ilmaan nopeasti. Lisää samoin tein joukkoon reilu kauhallinen lientä. (Kiehauta liemi etukäteen, itse käytin tälläkertaa yhden kana fondihyytelön ja 1 lihaversion). Sekoita koko ajan. Pikkuhiljaa liemen haihtuessa, lisää aina uusi kauhallinen lientä. Risotto saa porista, mutta ei hurjasti kiehua. Jatka kunnes risoton rakenne on sakean puuromaista, mutta valuvaa. Rouhaise mustapippuria joukkoon. Aikaa valmistukselle on hankala antaa, mutta nyrkkisääntönä on, että jos menee yli 15-20 minuuttia niin aletaan olla vaarallisilla vesillä.. Maistele!!!!
Loppuvaiheessa lämmitä viereisellä levyllä paistin pannu, jossa voit paistaa lopussa voissa sieniviipaleet. Kun väriä alkaa olla, kasaa sienet pannun toiseen reunaan ja paista ilmakuivatut kinkut samoilla "tulilla". Saavat rapeutua ja saada väriä. Sekoittele sieniä ja kinkkuja pannulla niin sienet saavat kinkusta lisää makua. Ota pannu sivuun.
Kun risotto on rakenteeltaan täydellistä, ota kasari pois liedeltä ja lisää parmesaaniraaste nopsasti sekoittaen joukkoon. Annostele risotto lautasille, lisää päälle paistettuja sieniviipaleita, ilmakuivattua kinkkua paloiksi revittynä sekä roima annos persilja silppua. Nauti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti