Arjen sydän
Teen harvemmin keittoja. Pidän niistä kyllä, mutta omalla tavallani. Olen lapsesta saakka ottanut keittolautasen viereen lusikan lisäksi haarukan, jolla olen tilsinyt (suom. muussannut) perunat sopan sekaan sakeuttaen sen lähestulkoon muhennokseksi. Arkiruokaa perheelle kokatessa teen kyllä satunnaisesti kolmea keittoa, suosikkejani ja toki myös lasten suosikkeja, eli siskonmakkarasoppaa, jauhelihakeittoa ja lohikeittoa. Muuten keittoja tosiaan tulee toteutettua harvemmin. Suunnitelmissa on kyllä tutustumisretki Aasilaisiin makuihin keittoineen ja liemineen omassa keittiössä, sen puolen kokkaaminen on vielä vierasta vaikka olenkin Aasiassa käynyt, Malesiassa ja Vietnamissa.
Nyt illallista kaihotessani, väsyneenä ja sydän repaleisena, halusin tehdä jotain helppoa, mutta toisaalta taas lämjmittävää ja ehdottomasti sielua ja sydäntä lääkitsevän hyvää. Seistessäni ostoskärryineni paikallisen Citymarketin hevi-osaston keskellä, tuli ajatus keitosta jossa maistuu paahdettu valkosipuli ja makea bataatti. Saatoin maistaa mielessäni sen ihanan lämpimän syvän ja suolaisen makean maun, ja sitä päätin lähteä toteuttamaan. Onnistuin täydellisesti, omaan makuuni tämä samettiseksi soseutettu keitto on sydänjuuria lämmittävä - toivon, että se voisi olla sitä muillekkin!

Paahdettu valkosipuli-bataattikeitto
1 iso valkosipuli (+oliiviöljyä) (espanjalainen tai kiinalainen irtomyyty iso valkosipuli on paras)
1 bataatti
2 pienehköä rosamunda perunaa
1,5dl kuohukermaa
5dl kasvis/kana/lihalientä
(sormisuolaa ja mustapippuria)
ilmakuivattua kinkkua
timjamia
Aloita valkosipulista. Se on keiton päätähti. Lämmitä uuni 200°c. Leikkaa valkosipulista hattu pois, käytännössä niin, että jokaisesta kynnestä lähtisi pikkuisen pois, isoimmista tietenkin lähtee vähän reilummin. Sivele pinta oliiviöljyllä reilusti ja laita uuniin paahtumaan noin puoleksi tunniksi, toiveena on kunnolla ruskistunut pinta, muttei tietenkään palanut, joten vahdi paahdettavaasi.
Kuori bataatti, vaalea osuus pois myös kuoren alta, joten ihan kuorimaveitsi ei välttämättä riitä vaan kuori ronskimmin veitsen kanssa. Kuori myös rosamundat. Leikkaa suurinpiirtein saman kokoisiksi palasiksi. Höyrytä (maut säilyvät paremmin) tai keitä kypsäksi suolalla maustetussa vedessä.
Kuumenna kattilassa n. 1/2 litraa vettä, lisää kasvisliemikuutio, itse käytin fondue cheffin versiota, sitä "hyytelömäistä". Lisää suolaa ja makuaineita mielesi mukaan, itse lorautin joukkoon vielä salottisipuli fondia. Tarkoitus on siis, että tämä on vähän suolaisempaa kuin ns. pitäisi, sillä tällä liemellä suolataan koko keitto. Lientä keittoon lisätessä toimi siis varoen, koostumusta ja suolaisuutta tarkkaillen.
Kun valkosipuli on paahtunut ja vähän jäähtynyt, ja bataatti ja perunat ovat kypsät, lisää nämä kaikki kolme samaan kattilaan. Kasvikset sellaisinaan ja valkosipulista kaiva kynnet kuorettomina, mutta paahtunut kynnen pinta saa jäädä, vaikka lusikan varsipuolella kuorestaan. Kunnolla pehmeäksi paahtuneet kynnet kyllä irtoavat helposti.
Uuni on edelleen lämmin, jos sammutit sen välissä, käännä lämpö taas 200°c asteeseen. Levitä ilmakuivatut kinkut yksittäin leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda uunissa rapeiksi, uunista riippuen tähän menee n. 5-10min, tarkkaile! Jäähdyttyään kuivuvat lisää joten liikaa ei kannata innostu paahtamaan jos näyttävät liian "pehmeille".
Kaiva esiin sauvasekoitin. Lisää vähän lientä kasviksien ja valkosipulin joukkoon ja aloita soseutus. Lisäile lientä ja kermaa vuorotellen ja soseuta haluamaasi koostumukseen saakka. Itse pidän paksumasta kuten kuvasta näkyy, mutta voit toki tehdä keitosta juoksevampaakin! Muuten, pitääpä muistaa, että tämä on aivan tajuttoman hyvää pyreenäkin vaikka pihvin kaveriksi, silloin vain nesteiden määrät minimiin!
Annostele keitto lautasille. Meillä tämä annos riitti kahdelle aikuiselle kunnon nälkään ja vielä jäi seuraavalle päivälle minulle lounas. Joten kyllä tästä vähintään neljä alku tai väliruokaa saa, pieniruokaisemmille pääruoaksikin.
Valmiin keiton päälle murenna ilmakuivatut kinkut ja revi timjamin lehtiä. Tämä sopii tosi hyvin nopean foccasian kanssa josta bloggaan myöhemmin. Siihen tulee käytettyä myös tuoretta timjamia joten voit hyvin raaskia ostaa koko yrtti puskan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti